És un honor immens poder compartir pàgines amb tantes dones que admiro i que són referents per a mi en aquest llibre de títol contundent que amb tanta cura han fet la Paula Fdz. de Bobadilla i Cristian Campos per a Norma Editorial.

Reinas de la Ilustración española del siglo XXI és un extraordinari compendi de més de 400 pàgines on podem veure l’obra de dones il·lustradores amb estils, tècniques i temàtiques molt diferents. És un llibre preciós i super ben editat i acabat. Una delícia visual i conceptual.

Està clar que trobo a faltar moltes d’altres dones referents en món de la il·lustració que no surten al llibre. Per altra banda, veureu que els dibuixos que vaig aportar per al llibre han quedat una mica allunyats de l’estil que tinc ara perquè l’edició i publicació d’aquest llibre ha durat molt de temps! Ah, i que n’estic segura que hi ha molts il·lustradors que són igual d’emotius que les il·lustradores 🙂

A banda d’aquestes micro crítiques (comprensibles totes elles ja que en algun moment s’ha de posar la línia), el fet de sortir en un llibre així em dóna molta energia i motivació per seguir dibuixant. Però a més, també sento una immensa gratitud. La feina dels il·lustradors, com la de molts creadors, és una feina solitaria i a vegades molt íntima. Després de treballar intensament un dibuix o un projecte, el llences al món per a que altres persones puguin gaudir-lo. I que aquesta feina es reconeixi en llibres com aquest, és fantàstic. No tinc paraules.

Tot i les dificultats, els entrebancs i alguns mals de cap, em sento molt satisfeta de seguir fent camí i explorant noves vies d’expressió a través de la il·lustració infantil. Un món en el que vaig entrar de puntetes i que no ha parat de dur-me a llocs meravellosos i de conèixer gent extraordinària.


No volia acabar aquest post sense citar a dues de les persones més importants de la meva vida: La Joana i la Martina. A elles, no només els dec el nom d’Apanona i la infinita inspiració creativa. També els dec una cosa que sense elles saber-ho, em van regalar el dia que van néixer: l’atreviment. Gràcies filles. Us estimo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.